2021 Yılını Yaşamaya Başlarken..

393
Görüntüleme

Merhabalar,

2021 yılı başlayalı iki hafta oldu. Otomotiv Sektörü yıla tam bir umut içinde giremedi ne yazık ki. Aşılar başladığı halde Pandemi ile ilgili endişeler devam ediyor. Covid19 virüsünün mutasyon sorunları belirsizliği artırıyor. Yine de yılın ikinci yarısında daha iyi bir ekonomik gelişme beklentimiz var. Dilerim öyle de olur.

Ülkemizde otomotiv sektörü 2020 yılını cazip kredi kampanyalarının katkısıyla göreceli olarak iyi kapattı. Binek ve hafif ticari araç satışları 2019 a göre % 61,3 artışla 772,788 adet oldu. Ağır ticari araç satışlarını da kattığımızda 800 bin adede gelmiş olduk.

Peki iklim değişikliği ile mücadele yönünden  motor ve yakıt tipine göre gelişme ne olmuş ona bakalım. Benzin motorlu taşıt satışı %52,4 pay aldı.  Dizel motorlu taşıt satış payı % 39,5’te kaldı. Oto gazlı taşıtların payı ise % 4,4 oldu. Böylece ilk kez benzin motorlu taşıtlar en büyük payı almış oluyor. Ama bu fosil yakıtlı taşıt satışlarının hala  % 95 in üzerinde olduğunu hatırlatalım. Yıl boyunca sadece 844 adet elektrik motorlu ve 22,272 adet hibrid otomobil satın almışız.

Görüldüğü gibi, ülkemizde fosil yakıt tüketmeyen yeni nesil taşıt satışları oldukça düşük. Atmosfere yollarda bol miktarda karbon dioksit salmaya devam ediyoruz.

Gelişmiş ülkeler ise yeni yıla çevreyi koruma anlamında hızlı başladı. AB ülkelerinin emisyon standartları değişti. Bu yıldan itibaren trafiğe çıkacak taşıtlarda  95 gr/ km karbon dioksit salım sınırı getirildi. Bu sınırın 2030 yılına kadar 65 gr/ km altına ineceği bekleniyor.

Öte yandan dünyada elektrik motorlu taşıt satışları 2020 yılında önemli artış gösterdi. Toplam satışların 2,3 milyon adedi bulduğunu gördük. Bu rakamın 2030 yılına kadar yılda 30 milyon adet satışı bulacağı öngörüleri yapılıyor.

Başka önemli gelişme de şu: Artık dijital teknoloji şirketlerinin elektrik motorlu otomobil üretimine iyice yoğunlaştığını görüyoruz. Giderek yürüyen birer bilgisayar haline gelmekte olan otomobilleri dijital teknoloji şirketlerinin geliştirdiklerini göreceğiz. Bildiğimiz ünlü otomobil markaları ise bu teknoloji şirketlerinin geliştirdikleri otomobillerin üreticisi haline gelecekler. KPMG Global Otomotiv Yöneticileri Araştırma raporlarında ortaya çıkan bu öngörüyü daha önceki yazılarımda aktarmıştım.

Apple Tesla‘ya rakip mi oluyor başlıklı son yazımı okurlarım hatırlarlar. Bu cephede son gelişme şu: Apple ve Hyundai görüşmelere başladılar. Anlaşabilirlerse Apple otomobili Hyundai üretim tesislerinde üretilecek.

Bir başka gelişmeyi de bildiğimiz elektronik cihaz üreticisi Sony duyurdu.

Sony resmi internet sitesi olan https://www.sony.net/SonyInfo/vision-s/  tarafından 11 Ocak 2021 tarihinde servis edilen habere göre Sony tarafından geliştirilen VISION-S elektrikli otomobili Avusturya’ da aralık 2020 içinde yol testlerine başladı.

Bu yıl içinde bir dizi elektrik motorlu yeni model otomobillerin satışa başlayacağını biliyoruz. Ek olarak dijital teknoloji markalarının yeni ataklarını duymak hiç birimiz için sürpriz olmamalı.

Hepinize sektörde olumsuz iklim değişikliğini önleyecek yeni teknolojik gelişmeleri paylaşacağımız  günler diliyorum.