Elon MUSK’un TESLA ile İlgili Yeni Sürprizi

364
Görüntüleme

Merhabalar,

Elon MUSK ismini son günlerde çok sık duyar olduk. Tesla ve Space X şirketlerinin sahibi olan Elon MUSK, şirket hisselerinin rekor artış kaydetmesinin yanı sıra Robinhood ve Reddit aktivistlerine desteği ile yine gündem oldu. Arkasından Bitcoin yatırımı yaparak ve Tesla‘nın Bitcoin kabul edeceğini söyledi. Böylece gündemin önünde kalmaya devam ediyor.

https://www.businesslive.co.za/bd/companies/2021-02-09-tesla-backer-wants-to-turn-german-region-into-ev-supply-hub/ adresindeki habere göre Elon MUSK bu sefer Doğu Almanya’ da küçük bir kenti yeni Tesla Fabrikası yatırımı için adres seçerek sürpriz yaptı. Gruenheide isimli bu küçük yerleşim bölgesinin yakında dünyanın en büyük batarya hücresi üretim merkezi olması mümkün hale geliyor. Brandenburg eyaletinin Ekonomi Bakanı olan Joerg Steinbach bunu doğrulayan bir açıklama ile iki yıl içinde fabrikanın üretime geçebileceğini belirtti. Eyalet, İkinci dünya Savaşı sırasında yitirdiği ağır sanayi tesisleri ve Berlin Duvarı’nın yıkılması sonrasında elektrik motorlu taşıtların tedarik üssü haline gelerek yeniden binlerce sürdürülebilir istihdam imkanı sağlayabilecek..

Ekonomi Bakanı SteinbachTesla‘nın bölgeye gelmesiyle yatırım için pandemiye rağmen eskiden hiç olmadığı kadar talep geldiğinin altını çizmekte.

Tesla Almanya’da batarya üretiminden önce Gruenheide tesisinde Tesla Model Y otomobilinin montajına odaklanmış durumda. Bizim TOGG otomobilinin rakibi  SUV tipi olacak Tesla model Y bu yılın ortalarında üretilmeye başlanacak ve yıllık 500 bin üretim kapasitesine ulaşılacak. Bu amaçla Almanya’da çok hızlı bir yatırım gerçekleşiyor. Tesla halen Brandenburg yönetiminden üretim onayı bekliyor. Çevreci lobby gruplarının yasal girişimleri nedeniyle henüz onay çıkmadı. Yaşanan gecikmenin onay sürecine olumsuz etki yapacağı beklenmiyor. Ancak eyalet yetkililerinin önceliği hızdan çok üretim kalitesi yönünde.

Gruenheide fabrikası Tesla için kritik öneme sahip olacak. VW, Daimler ve BMW markalarının elektrik motorlu modellerini artıran ataklarına karşı bu fabrika Elon MUSK‘ un un Avrupa içinde genişleme planlarına yardımcı olacak.

Almanya için ise bu fabrika yatırımı pandemi ortasında Avrupa otomotiv satışları rekor düzeyde düşerken  yeni iş fırsatları anlamına geliyor. Angela Merkel  yönetimindeki federal hükümet, elektrik motorlu taşıt üretimine dönüş politikası çerçevesinde bu yatırıma sıcak bakıyor. Öyle ki federal hükümetin ekonomi bakanı Peter Altmaier, fabrikanın inşaatı ve işletilmesi için gereken her yardımı yapacaklarını belirtmiş durumda.

Tesla rüzgarının bu yılın ortasından itibaren Avrupa pazarında oldukça kuvvetli esmeye başladığını hep birlikte göreceğiz. Kim bilir belki biz de Avrupa’ daki olası ikinci Tesla fabrikasının yatırımını ülkemize çeker miyiz dersiniz? Çekebilsek ne güzel olur, değil mi?

Hepinize pandemiden uzak, sağlıklı günler diliyorum.