Kullanılmış Otomobillerden İhracata Katkı

558
Görüntüleme

Yazar: İbrahim Aybar
Kaynak: ibrahimaybar.com.tr

Değerli Dostlarım,

Hani bazı günler vardır, yıllarca emek verdiğiniz iş kolunda sizin emeğiniz olan bir konu gündeme alınarak yetkili mercilerce hayata geçirilme ihtimali doğar ve mesleki olarak çok mutlu hissedersiniz ya, işte ben de doğrusu bugün kendimi böyle mutlu hissettim.

Neredeyse iki yıl önce, 2017 Mart ayında, o zamanki Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkililerine giderek kullanılmış otomobillerden ihracata nasıl katkı geleceğini anlatmaya çalıştım.Sunumlar yaptım. Aslında ben bu konuyu ODD Yönetim Kurulu Başkanı olduğum on yıl öncesinde de sık sık yaptığım Ankara ziyaretlerimde dile getiriyordum. Konunun olgunlaşması ve hayata geçmesi için bugünlere gelmemiz gerekiyormuş demek ki.

Bugünkü Sabah Gazetesi Ekonomi sayfalarında Metin CAN imzalı bir haber vardı. ”İkinci El Oto İhracat yolcusu” başlığı ile çıkan bu haber, benim iki yıl önce ilettiğim teklifin gündeme geldiğinin kanıtı gibiydi.

2017 yılının Mart ayında önce sevgili gazeteci kardeşim Levent ÇEZİK imtiyaz sahibi olduğu Otomobil Haber dergisinde bu çalışmaya geniş yer vermişti. Derginin bugün yayınlanan yeni sayısında da sizlere hatırlatıyor:
” https://www.otomobilhaber.com.tr/ikinci-el-oto-ihracati-basliyor/16525 ”

Sevgili dostum Hakan ÇELİK ise 28 Haziran 2017 tarihli Posta Gazetesi‘ ndeki köşe yazısında bugün Sabah Gazetesi’ nde çıkan haberin konusunu kamuoyunun dikkatine taşımıştı.
” https://www.posta.com.tr/yazarlar/hakan-celik/ihracatta-buyuk-firsat-1309948 ”

16 yaş üzeri otomobillerin trafikte azalmasını amaçlayan Hurda uygulaması sürerken, sayıları 3.5 milyonu geçen ve satıldıkları yıllarda fiyatlarına KDV eklenmiş olan 20 Yaş üzeri otomobillerin ihracı için Afrika pazarlarından faydalanmamız pekala mümkün. Yapılacak şey asında yasal olarak düzenlenmiş durumda. İhracatçıya ihracat fiyatındaki KDV iadesinin ödenmesi işi yapılabilir kılıyor.

Yılda 100 bin adet kullanılmış otomobil ihraç etsek dahi, 10 yıllık perspektif içinde 3 Milyar $ üzerinde ihracat gelirinin yanı sıra en az 2 Milyon Ton Co2salımından tasarruf edebiliyoruz. Kısacası ülkemize döviz girerken çevreci bir çözüm sağlıyoruz.

Bu çalışma Afrika pazarlarına açılmayı planlayan müteşebbislerimize yeni iş imkanları sağlarsa çok daha mutlu olacağım. Bu mutluluğumu da  ileride paylaşabilmek ümidiyle hepinize iyi haftalar..