Temmuz 2019 Otomobil Satışlarının Verdiği Mesaj

740
Görüntüleme

Yazar: İbrahim AYBAR

Değerli Dostlarım,

Bugün ODD tarafından açıklanan Temmuz 2019 ayına ait satışlar, sektörü yakın izleyenlerin endişeli bekleyişini doğrular nitelikte daralma gösterdi. Otomobil satışları geçen yıl Temmuz ayına göre %63 azaldı. Hafif Ticari Araç satışlarında ise daralma % 76 oldu. Buna göre toplam satışlarda %66 düşüş gerçekleşti.
Temmuz başında sona eren ÖTV ve KDV indirimleri nedeniyle satışlardaki durgunluk beklendiği gibi daha da derinleşmiş oldu.
Mesaj çok açık; vergisel nedenle fiyatlar arttı ve satışlar oransal olarak yine 3 katına yakın düştü. Bilinen esneklik formülü yine çalıştı. Vatandaş otomobil alamadı. İşletme giderleri ile boğuşan satış teşkilatı kan kaybetti. Üretim hatları yavaşladı. Devlet dolaylı vergi tahsilatı yapamadı. Yani değer zinciri değer yitirdi.

Bundan sonra ne olacak? Satışların toparlanmaya başlaması bu yıl mümkün olabilecek mi?

Bildiğiniz gibi ülkemiz ekonomisi yıllık kişi başına geliri yaklaşık 9,600 $ civarında olan gelişmekte olan ekonomi. Baz bir otomobilin anahtar teslim fiyatı bunun yaklaşık 2 katı. O halde bireysel satışlar için kredi bulmaya ihtiyaç var. İşte bu noktada kredi faizleri çok önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.
25 Temmuz 2019 tarihinde TCMB politika faizini 425 baz puan indirdi. Bankaların buna reaksiyon vermesi ile otomotiv satışlarında aylık kredi faizlerinin % 2 seviyesinden % 1.60 civarına indiğini görüyoruz.
Şimdi burada önemli husus şu: Kredi ihtiyacı duyan müşteri aylık taksit miktarını aylık kazancı ile zorlanmadan karşılamak ister. Ayrıca, ortalama 3 yıl süre ile bu taksitleri ödeyebileceğine inanmak, yani geleceğe güven duymak ister.
Ödeyebileceği peşinat dışında, Ayda 1000 TL civarındaki taksitlerle otomobil alma isteğinin olumlu etkileneceğini defalarca test ettik. Bugün dahi belirli baz model otomobillerde bu miktarlar yakalanabilir. Ancak, bu şartların gerçekleşmesi için otomobil satış kampanyalarında aylık faiz oranının %1 lere inmesi gerekiyor.
Bugün bazı kamu bankaları nasıl konut satışlarında %1 in altında faiz uygulaması başlattıysa, otomobil ve hafif ticari satışlarında da aynı uygulama neden olmasın?
Eğer bunu başarabilirsek, otomobil satışları üzerindeki olumsuz havanın bu yıl bitmeden dağılmaya başladığını göreceksiniz. Yıl sonunda 400 binin üzerinde satışlara ulaşmak için kredi faizlerinin çok kritik önemde olduğunu hiç unutmamalıyız.

Gelecek yazılarımda buluşmak üzere,

NOT1 : Yazılarımı motor1.com ve otomobilhaber.com.tr üzerinden de takip edebilirsiniz.
NOT2 : Bundan böyle yazılarımı ingilizce olarak web sitemizin ingilizce sayfalarında görebileceksiniz.